5 simptoma koji upozoravaju da vam prijeti moždani udar – Mogu vam spasiti život

| November 23, 2018 | 0 Comments

Moždani udar se ne javlja samo kod starijih osoba. Brojne vaše navike mogu uticati na povećanje rizika. Ovo su neki znakovi koji upozoravaju na moždani udar:

Prvo ćemo reći da je potrebno da vodite računa o svom zdravlju. Da se zdravo hranite i budete fizički aktivni. Nemojte da pušite ili pijete alkohol ili barem smanjite to.

Napominjemo da trebate smanjiti unos soli i masti jer njihov veliki unos dovodi do povećanja krvnog pritiska, začepljenja krvnih sudova, što kasnije dovodi do moždanog udara. Ovo su neki upozoravajući znakovi:

Visok krvni pritisak: Ovo stanje nije nimalo za zanemariti. Osobe koje imaju visok krvni pritiska imaju veliki rizik od srčanog i moždanog udara. Poradite na prehrambenim navikama, otiđite doktoru i redovno uzimajte propisanu terapiju.

Problemi sa vidom: Može se javiti zamućenost vida, tako da obratite pažnju na to.

Paralizovanost dijelova tijela: Moguće je da ćete osjetiti paralizovanost jedne strane tijela, kao i to da su vam se usta nakrivila.

Otežan govor: Kada imate moždani, onda se javi nepovezanost u govoru, nemogućnost izgovaranja nekih slova i sl.

Iznenadna glavobolja i vrtoglavica: Ukoliko osjetite jaku glavobolju iznenada, moguće je da se radi o moždanom udaru. Isto tako, dolazi do vrtoglavice i nesvjestice. Obratite pažnju na ove simptome.

loading...

Kategorija: Uncategorized

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *